Johtajahuolto ja kiittäminen

Hyvä yhteishenki ja aktiivinen johtajisto ovat tärkeitä peruspilareita hyvinvoivalle lippukunnalle. Johtajahuollon tarkoituksen on palkita johtajia eli lippukunnan samoajia, vaeltajia ja aikuisia kiitokseksi heidän tekemästään vapaaehtoistyöstä. Hyvä johtajahuolto myös hitsaa lippukunnan johtajistosta erottamattoman porukan, joka ei malta odottaa seuraavaa yhteistä tapaamista sekä auttaa jokaista jaksamaan omassa pestissään. Uudet johtajat on helppo tutustuttaa muuhun johtajistoon leppoisalla yhdessä tekemisen meiningillä. Jokaisen lippukunnan johtajat ansaitsevat rentoutua ja pitää hauskaa yhdessä.

Johtajahuoltoa voi järjestää kuka tahansa. Johtajahuolto on johtajistoa varten, joten heitä voi myös kysyä mitä he haluaisivat tehdä. Tärkeintä on yhdessä tekeminen, yhteishengen vahvistaminen ja erityisesti se, että jokainen johtaja kokee itsensä tervetulleeksi toimintaan.

Johtajahuoltoa tulee tehdä säännöllisesti ja ajankohdat on hyvä merkitä lippukunnan toimintasuunnitelmaan etukäteen. Johtajahuoltoa voi järjestää mielensä mukaan niin usein, kun haluaa. Ihannetilanteessa kuitenkin johtajisto saisi kiitoksen aina kevät– ja syyskauden päätteeksi. Moni lippukunta järjestää johtajahuoltoa vuosikokouksien yhteydessä. Kahden tärkeän asian yhdistäminen motivoi johtajia osallistumaan ja mikäs sen parempaa, kuin hoitaa yhdistyksen asiat saunaillan yhteydessä tai kiipeilypuiston kahviossa!

Johtajahuollon järjestämiseksi tarvitaan aina vastuuhenkilö huolehtimaan tai delegoimaan järjestelyt. Johtajahuollon tavoitteena on rentouttaa johtajia, tämä kannattaa muistaa ohjelmaa suunniteltaessa. Johtajahuolloista kannattaa viestiä ajoissa kaikille ja siten että viesti on varmasti ymmärrettävää. Kannattaa siis kertoa mitä on ohjelmassa, pelkkä otsikko ei aina kerro riittävästi. Johtajahuolto toimii, kun sinne osallistutaan. Muistakaa pitää tapahtumat saavutettavina, esim. liian korkea hinta ei saa olla este osallistumiselle.

Vinkkejä toimivaan johtajahuoltoon ja kiittämiseen

Mikään ei ole parempi tapa saada hyvä mieli, kuin tarjota hyvää ruokaa. Johtajiston kanssa voi laittaa vaikka ykköset päälle ja lähteä ravintolaan. Tai valmistaa yhteinen ateria nuotion loimussa. Kannattaa muistaa, ettei kaiken tarvitse olla suurta, vähän paremmat partiokahvit, pullakahvit johtajiston kokouksessa tai suklaabanaanit nuotiolla retken päätteeksi ilahduttavat suuresti.

Yhteinen mukava hetki aktiviteetin parissa. Monesta paikasta saa vuokrattua välineitä tai lainattua vaikka naapurilippukunnalta. Kannattaa olla myös yhteyksissä paikallisiin muihin harrastusseuroihin ja pyytää heiltä opastusta omasta lajistaan. Ainutlaatuinen elämys ja muisto tarjolla johtajistolle. Ideoita on vaikka

kuinka paljon kuten minigolf, pakopelit, keilaus, pyöräretket, lumikenkäily, frisbeegolf, melonta, suppailu, seikkailupuistot, huvipuistot, hotelliaamiainen, kylpyläreissu.

Saunaillan voi järjestää arki-iltana tai viikonloppuna vuokraamalla saunatilan, pakkautumalla jonkun johtajan kotiin saunomaan tai käyttämällä (toisen) lippukunnan saunaa. Myös retkellä tai leirillä voi järjestää johtajistolle saunaillan lasten käydessä nukkumaan, toki jonkun pitää jäädä turvaksi leiriin.

Saunaillan yhteydessä on mukava paistella pientä evästä takassa tai nuotiolla, uida, keskustella annetuista aiheista, kisailla vitseistä tai tiedosta, laulaa, googletuskisailla tai vain olla yhdessä ilman sen suurempaa agendaa.

Yhteen kokoontuminen voi olla myös rentoa esimerkiksi lautapelin, pihaleikin tai elokuvan parissa. Ja toki voidaan järjestää vaikka villasukkien kutomistalkoot lippukunnan tai piirin logolla. Rennon tekemisen tulisi olla kaikille rentoa, ota siis huomioon johtajiston mielenkiinnon aiheet.

Yhteisen hyvän eteen tehdyt talkoot kasvattavat yhteisöllisyyttä ja tuovat merkityksellisyyttä johtajille henkilökohtaisesti. Samalla porukka hitsautuu yhteen.

Talkoot voivat koskea mitä tahansa omaa toimintaa, kolon siivousta tai remontointia, kämpän puutalkoita, myyjäisiin näpertelyä, kalentereiden myyntiä. Myös piirin talkoisiin voi osallistua lippukunnan iskuvoimalla ja nostaa siten yhteishenkeä näyttävästi muiden lippukuntien edessä.

Opetelkaa uusia taitoja yhdessä. Opastusta voi saada toisilta yhdistyksiltä tai omilta johtajilta, sillä monella partiolaisella on erityisisä taitoja myös partion ulkopuolelta: ensiapu, suunnistus, valokuvaus, peräkärryn peruuttaminen, moottorisahan käyttö, karjalanpiirakoiden teko, purjehtiminen, puutarhan hoitaminen, laskettelu. Vinkiksi: monet suunnistusseurat järjestävät monentasoisia iltarasteja.

Erilaiset luonto- ja retkikohteet ovat usein lähellä, mutta niissä ei ole tullut käytyä, ainakaan kaikissa. Tutustukaa kohteisiin johtajiston kanssa päiväretkellä tai arki-iltana iltaretkellä. Samalla saatte johtajat tutustumaan uusiin retkikohteisiin pienempien partiolaisten retkien suunnittelua varten. Voitte myös etsiä geokätköjä.

Partiopiirit tarjoavat paljon erilaista valmista ohjelmaa, kursseja ja koulutuksia partiolaisille. Voitte johtajiston kanssa osallistua vaikka PT-kisoihin joko virallisesti tai sarjan ulkopuolella, takuulla hauska päivä tiedossa. Partiokoulutukset tarjoavat tukea pesteihin, antavat tilaisuuden keskustella asioista yhdessä tai muiden lippukuntien toimijoiden kanssa. Piirin tapahtumissa ryhmäytyminen oman johtajiston kesken tapahtuu vaivihkaa.

Johtajat voivat osallistua myös etänä yhdessä peliin seppo.io -alustalla, joka mahdollistaa pelien käyttämisen oppimis- ja opetustarkoituksiin. Partion kautta lippukunnilla on mahdollista saada käyttöönsä omat käyttäjätunnukset luodakseen pelilaudaksi GPS-kartan lähiympäristöstä tai mistä tahansa jpeg, png tai gif –kuvasta. Pelaajat voivat pelata peliä omilla mobiililaitteillaan tai tietokoneillaan, yksin tai yhdessä, etänä tai livenä, kololla tai ulkona.

Joku johtajistosta voi laatia oman pelin tai käyttää valmista peliä arkistosta kuten Maailman 9. nopeimmat PT-kisat tai Päivä mummolassa, ja jakaa pelin muille. Lisätietoja partio.fi/seppo.io

Virtuaalinen nuotioilta voidaan järjestää vaikka teamsin avulla. Ohjelmassa voi olla nuotiolauluja, tietovisa, tarinoita, mitä vain. Järjestäjä voi sytyttää nuotion ja kuvata sitä, tai laittaa youtubesta nuotiovideon pyörimään. Nuotion tunnelma välittyy kaikille yhtä aikaa.

Lippukunnan tapahtumassa lausutaan kiitokset lippukunnan vapaaehtoisille johtajille joko yhteisesti tai erikseen nimeltä mainiten. Myös perinteinen kiitoskirje tai -kortti on tehokas kiittämisen väline vaikka joulun alla, mukaan voi liittää pienen yllätyslahjan. Vie johtajille yllätyskiitoksena oven taakse vaikka suklaalevy. Jakakaa johtajistolle pienet joululahjat kiitoksena, esim. lahjakortit, herkkuja tai lippukunnan logolla varustetut juomapullot, mukit tai pipot.

Johtajistolle kannattaa hakea säännöllisesti ansiomerkkejä. Piirin ansiomerkkitoimikunta antaa mielellään neuvoja ja tukea merkkien hakuun. Lisätietoja: MUOKKAA KUN VALMIS

Voisiko valmiista ohjelmavinkeistä löytyä jotain myös aikuisille? Kurkkaa ohjelmavinkkejä johtajahuollon silmin ja toteuttakaa aktiviteettejä johtajiston kesken 

  • Hämeen Partiopiirin #Ulkolona
  • Lounais-Suomen Partiopiirin Ketunleipiä
  • Suomen Partiolaisten ja UMP:n Ilmastoreppu, sivuilta löytyy valmiita ohjelmavinkkejä samoajille ja vaeltajille.

Kuva: Suomen Partiolaiset / Veera Melvasalo