1. Harjoitelkaa retkitaitoja monipuolisesti koko toimintakauden aikana

Pt-kisan tehtävät pohjautuvat partio-ohjelmaan ja luonnossa liikkumiseen. Erityisiä tietoja ja taitoja vaativia osa-alueita kisoissa ovat esimerkiksi suunnistus, ensiapu, kädentaidot, luonnontuntemus ja erätaidot. Kaikkia osa-alueita voi harjoitella etukäteen koloilloissa ja ahkerasti retkeilemällä. Yleisimpien työkalujen käyttöä kannattaa harjoitella etukäteen – etenkin terän kiinnittämistä vintilään. 

  1. Tutustukaa kilpailukutsuun ja tehtäväluetteloon ennakkoon

Tehtäväluettelosta selviää muun muassa montako tehtävää kisoissa on, tehtävien nimet sekä niiden pisteet. Tehtäväluettelossa julkaistavien tehtävien nimien pitäisi olla sellaisia, että ne antavat selkeän vihjeen tehtävien sisällöstä. Jos tehtävän nimi on rannikon Flora ja Fauna, vartion kannattaa ehdottomasti opetella tunnistamaan merenrantakasvillisuutta ja veden eliöitä. Jos tehtävän nimenä on morseaakkoset, antaa se suoran vihjeen testattavasta taidosta. 

  1. Tutkikaa ennakko-ohjetta 

Ennakko-ohje lähetetään kilpailuun ilmoittautuneille vartioille pari viikkoa ennen kilpailua. Ennakko-ohjeessa kerrotaan muun muassa kilpailun yleisaikataulu, sarjakohtaiset pakolliset varusteet sekä muut kilpailussa tarvittavat varusteet.  Varusteluetteloa kannattaa verrata tehtäviin: Jos vartio aavistaa, mitä kätevyystehtävässä rakennetaan, lisätyökaluista voi olla hyötyä. Sahoja kannattaa yleensä ottaa mukaan useampia, sillä ennen osien sahaamista ei yleensä pääse suorittamaan rakennustehtävää.

  1. Pohtikaa yökisaan tarvittavia vartion varusteita yhdessä

Aikooko vartio kilpailla nopeus vai mukavuus edellä? Sääennuste kertoo paljon tarvittavista varusteista. Onko syysyönä pakkasta vai lähenneelläänkö hellelukemia? Yön yli kestävien kisojen mukavuutta lisäävät huomattavasti kuivat ja lämpimät vaihtovaatteet. Kunnolliset lamput ovat ehdottoman tärkeitä, sillä osa tehtävistä suoritetaan pimeällä. Jos yörastille halutaan edetä mahdollisimman nopeasti, kantamusten kannattaa olla mahdollisimman kevyet. Kannattaa myös miettiä, onko tarpeen ottaa kaikille oma makuupussi, kun vaihtoehtoisesti voi säästää selkää ja nukkua kavereiden kanssa lähekkäin käyttäen makuupussia peittona.

  1. Suunnitelkaa hyvät eväät

Kilpailumaksuun sisältyy yksi ruoka, joka tarjoillaan yleensä kilpailun päätteeksi maalissa. Vartiolla on oltava mukanaan eväät ja juomaa koko päiväksi, ellei kilpailun järjestäjä ole ilmoittanut vesipullon täydennyspisteistä. Monesti kilpailussa on ruokarasti tai pidempään kestävä rakentelutehtävä, jonka ohessa vartio voi myös valmistaa lämmintä ruokaa. 

  1.  Keskittykää rasteilla tehtäväkäskyn lukemiseen

Partiotaitokilpailuissa kaikki rastitehtävät ilmoitetaan kirjallisesti tehtäväkäskyillä. Tehtäväkäskyssä kerrotaan, mitä tehtävässä on tarkoitus tehdä, ja milloin tehtävän suoritusaika alkaa. Mikäli suoritusaika alkoi heti, kun rastihenkilö ojensi tehtäväkäskyn, tehtävän tekeminen kannattaa aloittaa ripeästi. Jos suoritusaika alkaa vasta myöhemmin tai tehtävässä ei ole lainkaan suoritusaikaa, vartio voi lukea käskyn useita kertoja ja miettiä erilaisia vaihtoehtoa tehtävän suorittamiseksi. 

  1. Tarkistakaa tehtävän arviointiperusteet

Tehtäväkäskyssä kerrotaan myös arviointiperusteet. Arviointiperuste voi yksinkertaisesti olla paras aika tai oikeanlainen ensiapu. Suunnistustehtävissä arvioidaan yleensä sekä löydettyjen rastien määrää että nopeinta suoritusaikaa. Tällöin vartion täytyy miettiä taktiikkaa suhteessa vartion suunnistustaitoihin. Esimerkiksi kätevyystehtävissä voidaan arvioida monia eri asioita. Jos linnunpöntön rakentamisessa arvioidaan toimivuutta, muttei työnjälkeä, kannattaa panostaa ohjeen mukaiseen rakentamiseen, mutta unohtaa turha hiomapaperin käyttö. Joissakin tehtävissä on rajattu suoritusaika, jonka ylittäminen vähentää tehtävästä ansaittuja pisteitä. 

  1. Suhtautukaa kisapäivään kuten mihin tahansa retkeen

Partiotaitokisat ovat retki luontoon, jossa päivän ohjelma ja vaellusreitti on teille valmiiksi suunniteltu. Kilpailuun ei ole syytä lähteä turhan tosissaan, vaan rento ja ennakkoluuloton asenne kantavat läpi kisapäivän. Hyvä sijoitus kisoissa tuntuu mahtavalta, mutta voittaminen ei ole tärkein tavoite. Joskus vastaan tulee kisatehtäviä, joiden suorittaminen ei mennyt ihan putkeen – se ei todellakaan haittaa. Paras anti kisoista on yhdessä koetut hetket vartion kanssa, uuden oppiminen ja muistojen kehittyminen.