Puuttuuko vähän vanhempien kokouksista ohjelmaa tai löytyykö talven toimintasuunnitelman rivien välistä vielä tyhjää tilaa? Ei hätää! Jänkämän toimitus tarjoilee tarpoja- ja samoajaluotseille muutaman hyväksi todetun kokousidean, jotka on helppo sujauttaa toimintasuunnitelmaan melkein mihin vuodenaikaan tahansa.

Kokkisota

Kesto: yksi kokous

Tarvikkeet: tarvittava määrä trangioita ja polttoainetta TAI tarpeeksi tilava keittiö, ruoanlaittovälineitä ja ruoka-aineita

Nuotiolla padallinen ruokaa.

Jakakaa ryhmä kahteen joukkueeseen (tai useampaan, jos osallistujia on paljon). Joukkueille jaetaan ”yllätystarjottimet”, joihin on laitettu jotain vähän normaalista poikkeavampia ruoka-aineita. Ryhmien tuleekin muodostaa annetuista ruoka-aineista ja keittiöstä löytyvistä perusraaka-aineista aiemmin sovitun ohjeen mukaisesti esimerkiksi kahden ruokalajin ateria.

Kuva: Mari Lehtisalo

Ruoanvalmistukseen täytyy varata tarpeeksi aikaa ja raaka-aineiden valinnassa tulee huomioida jäsenten mahdolliset erityisruokavaliot. Hauskanpito on kuitenkin kaikista tärkeintä, ei se, kuinka hyvin ruoanlaitossa onnistuu!

Vinkki: Kokkisota on oiva ohjelma kolon keittiökaappien tyhjentämiseen ja ruokahävikin vähentämiseen!

Perinteinen peli-ilta

Kesto: yksi kokous

Tarvikkeet: erilaisia lautapelejä ja pelikortteja

Kaivakaa lautapelit mukaan kaappien pohjalta pölyttymästä ja etsikää leiritavaroiden joukosta pelikortit esiin! Kokousilta lautapelien ja korttipelien merkeissä lämpimällä kololla on mieluisa tapa viettää esimerkiksi sateista syysiltaa.

Vinkki: Jokainen osallistuja saa tuoda kotoaan lautapelin tai esimerkiksi opettaa muille osaamansa korttipelin. Erilaisiin korttipeleihin voi myös tutustua netissä!

Ystävyyttä yli rajojen

Kesto: muutama kokous

Tarvikkeet: kavereita toisesta lippukunnasta, julkisen liikenteen yhteydet tai kulkuneuvo

Tarpojien ja samoajien ihanteena on rakentaa ystävyyttä yli rajojen. Yli lippukuntarajojen ystävyyssuhteiden muodostaminen kuitenkin joskus vaatii joko luotsien apua tai jonkun lippukuntien yhteisen tapahtuman.

Tarpojat tai samoajat voivat esimerkiksi halutessaan lähestyä ihan kirjepostitse toista lippukuntaa ja pyytää heidät tutustumaan kotipaikkakunnalleen. Vierailua varten ryhmä voi esimerkiksi hankkia tai leipoa tarjoilut ja järjestää jotain ohjelmaa.

Neljä partiolaista hymyilee kameralle ryhmäkuvassa.

Luotsien apua saatetaan tarvita kulkuyhteyden järjestämiseen, mutta kokouksen aikana luotsit voivat vaikka kahvitella keskenään ja antaa nuorempien hoitaa verkostoitumisen keskenään. Vierailun jälkeen yhteydenpitoa kannattaa ylläpitää ja tietenkin järjestää myös vastavuoroinen vierailu!

Kuva: Tuomas Jokinen

Vinkki: Vierailut esimerkiksi Kotkan ja Kouvolan lippukuntien välillä ovat aika helposti järjestettävissä muun muassa kaupunkien välisen junayhteyden olemassaolon vuoksi.