Syksyn viikkotoiminnan alkaessa on hyvä aika pohtia lippukunnan tarjoamia varustemahdollisuuksia. Kaikilta ei välttämättä löydy kotoa syksyn retkille tai kesän leireille sopivia yöpymistarvikkeita eikä aina tarpeeksi isoa reppuakaan, jonne tavarat saisi laitettua. Uusien varusteiden ostaminenkaan ei mahdollisesti ole kaikille oikea vaihtoehto, joten mikä keinoksi?

Useat lippukunnat ja muutkin toimijat ovat viime vuosina lanseeranneet erilaisia varustelainaamoja. Ne ovat edullinen vaihtoehto verrattuna uuden varusteen ostamiseen ja usein myös ekologisempi valinta, sillä vuokraamalla kerran käytettävä varuste ei jää kodin nurkkiin pölyttymään.

Varustelainaamon perustaminen voi kuitenkin tuntua työläältä prosessilta, vaikka todellisuudessa sen käyntiin saaminen ei välttämättä vaadi kovin suuria resursseja. Kestävämpää partiotoimintaa ajatellen kenties näillä vinkeillä tulevaisuudessa useampi lippukunta mahdollistaisi jäsenilleen varusteiden vuokrauksen tai ainakin saisi tietoa varusteiden vuokraamisen mahdollisuuksista, sillä tärkeimpänä tavoitteenahan on edistää samanlaisia mahdollisuuksia harrastamiseen ihan jokaiselle partiolaiselle.

Mistä lippukunta saa rahaa varustelainaamon perustamiseen?

Lippukunnat voivat hakea Kestävästi partiossa -apurahaa toimenpiteisiin, jotka auttavat täyttämään Kestävästi partiossa-tunnuksen ekologiseen kestävyyteen liittyviä kriteerejä. Varustelainaamon perustaminen onkin yksi hyvä esimerkki apurahan hakemiseen sopivista toimenpiteistä.

Lippukunnat voivat myös hakea paikallisia avustuksia ja kenties jotkut paikalliset toimijat ovat myös valmiita tukemaan varustelainaamon perustamista taloudellisesti.

Varustelainaamo on perustettu ja rahaakin löytyy. Mitä varusteita sinne kannattaa hankkia ja mistä?

Yleisimpiä ja myös eniten kaivattuja varusteita lainaamoissa ovat makuupussit, rinkat ja majoitteet. Majoitteet usein ovat lippukunnan yhteiskäytössä eivätkä niinkään pelkästään lainaamon tuotteina.

Huomaattehan, ettei kaikkia varusteita välttämättä tarvitse hankkia uutena! Hyväkuntoisia varusteita löytyy pilvin pimein netin verkkokaupoista, joista ostamalla varusteita lainaamoon voi saada huomattavastikin huokeammalla hinnalla.

Kaikkia varusteita ei tarvitse myöskään ostaa, vaan varmasti jäsenistöltäkin löytyy hyväkuntoisia ja itselle tarpeettomia varusteita. Varusteita voi myös saada lahjoituksina muilta paikallisilta toimijoilta.

Mitä järjestelyjä vuokrausta varten kannattaa tehdä?

Varustevuokraamoa varten kannattaa laatia kirjalliset ohjeet ja sopimukset, jotka saatetaan jäsenten tietoon. Niin vältytään epäselvyyksiltä ja suurimmilta ongelmilta. Vuokraustapahtumakin kannattaa sopia kirjallisesti, jolloin tavaran hajotessa tai kadotessa vuokrauksesta on joku todiste.

Vuokran pyytäminen varusteesta on ihan lippukunnan oma valinta. Vuokran pyytäminen voi olla aiheellista ainakin kalliimpien retkivarusteiden (mm. telttojen) kohdalla.

Vuokrausta varten kannattaa etsiä jonkinlainen oman lippukunnan toimintaa palveleva menetelmä. Joissakin lippukunnissa vuokraus pyörii paperin ja kynän kautta, joissakin taas käytössä on joku sähköinen järjestelmä. Kokeilemalla selviää omaan tarpeeseen sopiva järjestely.

Lippukunnassani ei (vielä) ole varustelainaamoa, mistä muualta voin lainata varusteita?

Varusteita varmasti saa lainaan keskustelemalla oman lippukunnan muiden jäsenien kanssa. Todennäköisesti joltakin löytyy sopivan kokoinen rinkka tai tarpeeksi lämmin talvimakuupussi, jos varusteille on akuutti tarve.

Partion ulkopuolella useilla seurakunnilla on varastoissaan jonkin sortin retkivarusteita. Paikalliseen seurakuntaan yhteyttä ottamalla varmasti selviää heidän varusteidensa tilanne ja niiden lainausmahdollisuudet.

Myös jotkut retkeilykaupat tarjoavat vuokrausmahdollisuuden pienellä summalla kalliin varusteen ostamisen sijasta. Retkeilyvarusteiden vuokraus on mahdollista esimerkiksi Partioaitan kautta.