Kesä meni ja syksy tuli, viikkotoiminta kolkuttelee jo ovella ja johtajien kiittäminen taisi jäädä kesän kiireissä unohduksiin. Mikä neuvoksi?

Partio on Suomen suurin vapaaehtoistoimin toimiva lasten- ja nuorten harrastejärjestö, joka työllistää vuosittain resursseja yli 3 000 000 tunnin verran. Lippukunnan toiminnassa eniten pinnalla ovat ehkä viikkotoiminnan mahdollistavat ryhmänjohtajat, mutta tärkeää roolia ylläpitävät myös taka-alalle jäävät lippukuntatoimijat, jotka ehkä asuinpaikasta tai muista syistä johtuen toimivat lippukunnan hyväksi viikkotoiminnan ulkopuolella. Heitä kaikkia tulee yhtä lailla muistaa ja kiittää arvokkaasta panoksesta partiotoiminnan kehittämiseksi!

Kiittämiseen ja muistamiseen on monia tapoja. Ansiomerkkien lisäksi lippukunta voi muistaa johtajiaan jollain konkreettisella asialla tai järjestää johtajille mukavaa tekemistä yhdessä. Johtajahuolto tai johtajakiva onkin toimivaksi koettu tapa tehdä yhdessä porukalla jotain mukavaa niin, että johtajisto pääsee vähän irrottautumaan lapsipainotteisesta viikkotoiminnasta. Johtajakivan järjestämisen ei tulisi kuitenkaan syödä liikaa resursseja vaan johtajakivan pitäisi olla kivaa kaikille johtajille, myös järjestäjille. Ei siis pidä ottaa liikaa stressiä johtajiston oman hengailun järjestämisestä tai laittaa sen organisointia yhden ihmisen harteille, vaan esimerkiksi yhdessä ideoida tapahtumaa, joka palvelisi monen henkilön tarpeita ja olisi kaikille pieni hetki rentoutua hektisen partiovuoden jälkeen.

Ideoita johtajakivaan

Johtajaretki

Miltä kuulostaisi retki ilman lapsia? Johtajaretki ei välttämättä vaadi mitään suurta spektaakkelia vaan esimerkiksi retki lippukunnan kämpälle hyvän ruoan kera muodostaa jo mukavan irtioton arjesta matalalla kynnyksellä.

Mikäli lippukunnasta kuitenkin löytyy hurjapäitä ja innokkaita järjestäjiä, voi johtajaretkelle toki organisoida jotain normaalista poikkeavaa tekemistä. Esimerkiksi kanoottien vuokraaminen on monella paikkakunnalla varsin helppoa, eikä johtajiston yhteinen pyöräretkikään ole hullumpi idea.

Hengailuilta

Aina ei ole pakko lähteä jonnekin saadakseen pienen hengähdystauon partioarjesta. Johtajisto voi kokoontua esimerkiksi kololle porukalla lautapeli-illan merkeissä tai pitää vaikka piknikin paikallisessa puistossa. Meillä Kymissä on paljon kauniita jokirantamaisemia, miksei otettaisi niiden rannoilla olevia virkistysalueita hyötykäyttöön?

Kuvassa partiolaisia tutustumassa Mustilan puutarhaan

Tutustumisretki ihan lähelle (tai vähän kauemmaskin)

Retkeily on partion suola ja syvin ydin, mutta onko aina pakko mennä metsään? Johtajaporukalla voi lähteä tutustumaan vaikka paikalliseen museoon tai muuhun kulttuurikohteeseen. Useaan kohteeseen saa varattua ohjatun kierroksen ja ruokailunkin vierailun yhteyteen, mikä omalta osaltaan säästää johtajaresursseja. Kaikkea ei aina tarvitse järjestää kokonaan itse!

Kuvassa Myllykosken Koskikarojen johtajisto virkistäytymässä Arboretum Mustilassa Elimäellä kesällä 2021.

Kuva: Elisa Ruoppa

Yhteinen kokkailupäivä

Kukapa vastustaisi hyvää ruokaa? Johtajiston yhteinen kokkailupäivä tai -ilta voi olla hauska ja ryhmäyttävä kokemus, jonka jälkeen päästään nauttimaan itsetehdystä ruoasta. Kokkailla voi kololla, jonkun kotona tai kenties paikallisen koulun kotitalousluokassa! Ruokaa voi tehdä yhdessä porukalla tai halutessaan voi järjestää muun muassa pienimuotoisen kokkisodan.