Jänkämän toimitus pääsi aiemmin keväällä kouluttautumaan lehtityöhön ja koulutuksen aikana toimituksen jäsenet pääsivät tutustumaan lähemmin esimerkiksi vieraammaksi jääneisiin tekstilajeihin. Koulutuksessa toteutetun ideoinnin myötä toimituksen jäsenet innostuivat kokeilemaan siipiään aiemmin tuntemattomien tekstien parissa ajankohtaisiin asioihin liittyen. 

Kevät on pyörähtänyt aurinkoisesti käyntiin ja tuleva kesäkin täynnä partio-ohjelmaa kolkuttelee jo ovella. Leirit ovat iso osa partiolaisten kesää ja niitä odotetaan usein koko vuoden ympäri. Leirien aikana leirialueille muodostuu helposti ikään kuin pieniä kaupunkeja erilaisine asuntoineen. Metsien asuntoja ovat tyypillisesti erilaiset teltat ja riippumatot, joiden vaihtelevat ominaisuudet jakavat usein mielipiteitä. Useamman kesäleirin nähnyt partiolainen (kuten allekirjoittanut) on varmasti kokeillut kumpaakin ja miettii, kumpi on lopulta parempi vaihtoehto. 

Teltta on perinteinen majoite kaikentyyppisissä partiotapahtumissa. Se suojaa niin vesisateelta kuin tuuleltakin ja pitää lämpöä melko hyvin sisällään, kylmemmällä säällä kamiina pitää nukkujat lämpiminä. Telttaa on kuitenkin vaikeaa kantaa mukana esimerkiksi vaelluksilla, se heiluu rinkan remmien armottomasta kiristyksestä huolimatta puolelta toiselle ja on kaiken lisäksi melko painava. Uudet teltat ovat toki kevyempiä, mutta lippukunnilta löytyy usein vanhoja ja kookkaita telttoja. Toisaalta se viittaa telttojen kestävyyteen: vuosikymmenestä toiseen kestävät teltat ovat merkki hyvistä ja ympäristöystävällisistä valinnoista. 

Riippumatot ovat nuorien ja kokeilunhaluisten partiolaisten suosikkeja. Ne eivät paina juuri mitään ja mahtuvat rinkkaan vaivattomasti. Majoitteeseen itseensä sisältyvän sadesuojan puute on riippumaton haittapuoli, mutta toisaalta nykyisin saa ostettua jos jonkinlaisia lisäosia. Joku jostain joskus kuuli huhua, että ihminen on tehty nukkumaan riippumaton tarjoamaan banaanimaiseen asentoon. Uskallan kuitenkin väittää, että selkäkipuisille sekä unissaan vimmatusti pyöriville riippumatto voi etenkin pitkällä aikavälillä olla jokseenkin epämukava nukkumapaikka.

Majapaikalla on myös merkitys majoitteen valitsemisessa. Telttojen kiilat eivät jokaiseen maaperään uppoa yhtä helposti, jonka lisäksi ne katoavat hämmentävän nopeasti. Harvemmassa puustossa riippumatolle taas saattaa olla hankala löytää ideaalinen ripustuspaikka. Puiden löytyessä riippumatto on kuitenkin helpompi pystyttää kuin teltta. Riippumattojen kiinnikkeissä on myös pohtimista. Pitkällä leirillä köysien pitää olla puuystävällisiä: erityisesti pyöreänmalliset köydet pureutuvat kaarnaan ja voivat pahasti vahingoittaa puuta. Telttaan saa myös helpommin rinkan ja muut kamat päivän ajaksi, eikä telttaan tarvitse akrobatiaa harjoittaen loikkia nukkumaan. Hyötyjä ja haittoja siis molemmin puolin! 

Riippumatto on ollut oma suosikkini nyt muutaman vuoden ajan. Kaikista haitoista huolimatta se päihittää teltan keveydellään ja helppoudellaan, mutta joskus kieltämättä kaipaan telttojen tarjoamaan juoru- ja rupattelusuojaan kesäleirien iltojen pimentyessä. Minkä majoitteen sinä meinaat valita tulevan kesän leirille? 

– Kesäleirille haikaillen, Elli