Vaikka vuosi on ehtinyt jo vaihtua ja uusi partiovuosi häämöttääkin jo edessä, on alkuvuodesta silti hyvä muistella kulunutta vuotta ja sen tapahtumia.

Kymenlaakson Partiopiirin syksyn partiotaitokilpailua Riihi ’23 vietettiin syyskuussa. Jo kisoihin ilmoittautumisen vaiheessa osallistujilta kysyttiin heidän syytänsä lähteä kisaamaan ja heille annettiin mahdollisuus kertoa jokin hyvä kisamuisto, jonka lisäksi kisan jälkeen vartioilla oli mahdollisuus antaa palautetta.

Ennen kilpailua

Syitä kisoihin lähtemiseen löytyi monenlaisia: Yksi vartio halusi lisähaastetta aikaisempien SuSe kisojen jälkeen, kun taas toinen lähti mukaan “yleisön painostuksesta”. Moni joukkue halusi myös lähteä verestämään vanhoja kisamuistoja ja hiomaan mahdollisesti ajan saatossa ruostuneita kisataitoja. Eräs vartio myös ilmoitti “olevansa keltanokkia ja haluavansa nolata itsensä kunnolla.” Partiotaitokilpailut ovat kuitenkin onneksi siinä mielessä hyvä paikka, että ei haittaa, vaikka välillä vähän nolaisi itsensä. Kenties näitä nolojakin hetkiä voi joskus vuosien päästä muistella sitten lämmöllä!

Vartioilta löytyi myös kiinnostavia kisamuistoja. Joku oli esimerkiksi vahingossa voittanut partiotaitokisat 80-luvulla Inkeroisissa, ja toinen taas jauhanut suussaan raakaa lihaa makkaran valmistamista varten. On siis sanomattakin selvää, että partiotaitokilpailut tarjoavat mitä mielenkiintoisempia kokemuksia.

Kilpailun jälkeen

Kaikissa kolmessa eri sarjassa kilpailevilta joukkueilta kysyttiin palautteessa kolmea asiaa mitä he oppivat kilpailun aikana. Vaikka partiotaitokilpailut mittaavat sananmukaisesti partiotaitoja, kuten ryhmätyötaitoja, kädentaitoja ja ongelmanratkaisun taitoja, ovat ne myös monella tapaa oppimistilanteita. PT-kisoissa saattaa oppia sellaisia taitoja, joita ei muuten tulisi harjoitelleeksi. Tällaisia ovat esimerkiksi Riihessä tehtävänä ollut moottorisahan kasaaminen, sillä todennäköisesti harvempi pääsisi ikinä kasaamaan moottorisahaa partion ulkopuolella.

Keltaisessa sarjassa opittiin moottorisahan lisäksi esimerkiksi sipulipussin teko ja se, miten seuraavien kisojen pakkaaminen voidaan hoitaa paremmin. Ruskeassa ja harmaassa sarjassa kilpailleet oppivat muun muassa makrameetöiden tekoa, vanhojen esineiden tunnistamista ja sen, miltä rypsi näyttää. Unohtamisenkin kautta voi oppia, sillä joku oppi myös sen, että kannattaa muistaa ottaa oma puukko ja tarvittavat työkalut mukaan.

Heräsikö kisakärpänen? Pääkaupunkiseudun Partiolaiset järjestävät keväällä 2024 partiotaitojen SM-kilpailut Kiljavalla Uudellamaalla. Tutustu tästä kisakutsuun (avautuu uuteen välilehteen)!