Metsä on merkittävä osa suomalaisuutta. Niin merkittävä, että se tunnistetaan myös ulkomailla. Tämä ei ole mikään ihme, sillä Suomen maa-alasta suurin osa on metsää. Sanotaan, että puolet suomalaisista asuu enintään 200 metrin päässä metsästä ja enemmän kuin kaksi kolmesta suomalaisesta liikkuu viikoittain luonnossa.

Partiolaisten suhde metsään on keskivertoa vahvempi. Kokemukset metsäretkistä ja -leireistä korostavat metsän merkitystä yhtenä partion tekemisen paikkana. Kajastus-leirin sudenpennut ja seikkailijat pohtivat omaa suhdettaan metsään. Vastauksista voi nostaa esiin kaksi tärkeintä havaintoa. Metsä on paikka tehdä ja seikkailla, mutta toisaalta se on paikka, jossa on helpompi olla ja rauhoittua.

Metsä on kiva paikka, koska siellä voi telttailla.

Metsä merkitsee minulle hyppimistä kivillä ja olemista metsän keskellä. Menen yleensä metsään leikkimään ja rakentamaan majoja.

Metsä merkitsee minulle raitista ilmaa. Hyvää oloa.

Metsä merkitsee meille eläimiä ja kasveja, paikkaa rauhoittua.

Metsän suuresta merkityksestä kertovat myös kantaa ottavat ajatukset metsäluonnon säilyttämiseksi.

Metsä on varmasti meille kaikille tärkeä paikka, joten pidetään se turvassa. Ei roskata paikkoja, ei revitä puista/kasveista lehtiä/oksia, pidetään hyvä fiilis yllä ja ollaan kiltisti. PIDETÄÄN METSÄT TURVASSA!

Ilman metsää eläimillä ei olisi kotia.

Lisäksi suomalainen erikoisuus, jokamiehenoikeudet, tunnistettiin merkittäväksi.

Metsä merkitsee minulla sitä, että saa LIIKKUA vapaasti luonnossa.

Partiolaisten kokemukset ja tärkeät muistot liittyvät niin oleellisesti metsään, että pienen leiriläisen ajatus kiteyttää ne erinomaisesti

Ilman metsää ei ole melkein mitään.