Perhepartio eli tuttavallisemmin PePa on partiotoimintaa, joka on suunnattu alle kouluikäisille lapsille ja heidän perheilleen. Pienet perhepartiolaiset vanhempineen keräävät yhä enemmän huomiota partiopiireissä, kuten myös meillä Kymissä. Jänkämän toimitus haastatteli kolmea kymiläistä lippukuntaa, joissa järjestetään perhepartiotoimintaa.

Henni Ruth: Utin perhepartiolla on pitkät juuret

Utin Pilvenveikoissa perhepartiotoiminta on alkanut jo 80-luvun puolivälissä, kun perheet ja perheiden pienemmät lapset ovat olleet mukana muussa partiotoiminnassa. Virallisesti perhepartiotoiminta on kuitenkin alkanut vuonna 2017, kun siitä tuli SP:n virallinen ohjelma. Tällä hetkellä pyrimme kokoontumaan joka toinen maanantai 1,5 h kerrallaan, pääsääntöisesti lippukunnan kodalla. Lisäksi perhepartiolaiset voivat osallistua lippukunnan yhteisiin tapahtumiin. Lippukunnan avoimiin kylätapahtumiin ovat tervetulleita myös lippukunnan ulkopuoliset perheet.

Perhepartiossa leikitään, tehdään joku aktiviteetti ja sen jälkeen paistetaan makkaraa tai nakkia, joskus myös lettuja tai tikkupullaa. Olemme muun muassa harjoitelleet ensiapua, tutustuneet tähtikuvioihin, nikkaroineet, lumikenkäilleet ja leiponeet.

Perhepartiolainen paistamassa lettuja kodassa
Kuva: Henni Ruth
Perhepartiolaisia istumassa nuotion äärellä
Kuva: Brita Streng

Iina Ravantti: Kouvolan Tyttöpartion uunituore perhepartio

Meillä Kouvolan Tyttöpartiossa perhepartiotoiminta on aika tuore tapaus. Aloitimme toiminnan viime syksynä.  Itse olen harrastanut partiota ekaluokkalaisesta asti ja nyt halusin oman puolitoistavuotiaan lapseni mukaan partiotoimintaan, sekä tutustua muihin luonnossa viihtyviin pikkulapsiperheisiin.

Mainostimme ryhmän aloitusta somessa sekä Leijonien lastentapahtumassa viime syksynä. Saimmekin kasaan mukavan porukan ja mukaankin vielä mahtuu aiheesta kiinnostuneita. Ryhmään ovat tervetulleita alle kouluikäiset lapset oman tutun aikuisen kanssa. Ryhmässämme on äiti-lapsi parien lisäksi esimerkiksi isovanhempia lastenlastensa kanssa. Lippukunnan nimestä huolimatta mukaan saa tulla sukupuolesta riippumatta ja ryhmässämme onkin jo pari poikaa. 

Halusin järjestää mukavaa matalan kynnyksen toimintaa luonnossa viihtyville perheille, joille jokaviikkoinen kokoontuminen voi kuitenkin olla haasteellista. Kokoonnumme noin kerran kuukaudessa, välillä omalla porukalla ja välillä osallistumme lippukunnan ja piirin järjestämiin yhteistapahtumiin. Olemme muun muassa käyneet luontopoluilla, tutustuneet lippukuntamme retkipaikkaan, paistelleet makkaraa nuotiolla ja rakentaneet majoja. Syksyllä osallistuimme piirin järjestämään iltaretkeen Kouvolan Lehtomäen kalalammen maastossa, yhdessä lippukuntamme sudariryhmän kanssa. Tapahtuma olikin oikein mieluinen niin isommille kuin pienemmillekin osallistujille. Itsenäisyyspäivänä osa porukasta osallistui myös Kouvolan alueen soihtukulkueeseen.

Tämän vuoden puolella tarkoituksena on tutustua talviretkeilyyn. Kesällä on myös mahdollista osallistua kolmen lippukunnan (KTP, KMV ja MKK) yhteiselle kesäleirille. 

Tarkkaa toimintasuunnitelmaa keväälle ei ole mutta jatkossakin tarkoitus on kokoontua noin kerran kuussa touhuilemaan yhdessä oman ryhmän tai lippukunnan ja piirin yhteisiin tapahtumiin. 

Näin pienten lasten kanssa (ryhmässämme on 1–6-vuotiaita) ei aina tarvitse olla valmista suunnitelmaa ja ohjelmaa. Jo se, että mennään metsään porukalla eväiden kanssa, riittää välillä oikein hyvin. Aikuiset tapaavat samanhenkisiä aikuisia ja lapsille luonnon tutkiminen ja nuotiolla touhuaminen ovat toimintaa jo sellaisenaan.

On hauska seurata miten vähän isommat lapset auttavat pienimpiä kavereita ja ihmettelevät yhdessä metsän ihmeitä. 

Suvi Laari: Pikku-Oravia metsässä ja leireillä

Myllykosken Koskikarojen PePa on pyörinyt aktiivisesti viisi vuotta. Perhepartio kokoontuu n. kerran kuukaudessa. Paljon osallistutaan esimerkiksi lippukunnan yhteisiin tapahtumiin. Omilla tapaamiskerroilla pyritään retkeilemään lähialueilla, näin perheillä on matalampi kynnys tehdä retkiä myös omalla ajalla. 

Luontoon tutustuminen on helpointa leikkien ja pienten puuhatehtävien avulla. Olemme mm. kalastusretkellä nikkaroineet kaarnaveneitä, harrastaneet lintubongausta näkötornilla, metsämuistipelin avulla tutustuneet eläimiin ja rakentaneet talvimajoja pehmoeläimille. Viimeisimpänä leivottiin karjalanpiirakoita.

Perhepartiolaisia osallistuu myös isommille retkille ja leireille. PePalaiset liikkuvat tällöin sudenpentujen kanssa, hieman soveltaen ohjelmaa oman iän mukaan. Perhepartiolaiset ovat myös innokkaita kalenterimyyjiä, ja ovatkin valovoimallaan olleet joskus lippukunnan isompia myyjiä tuottoisampia!

Perhepartiolaisten mukana kulkee myös söpö maskotti, pörröinen oravapehmolelu. Ryhmän nimihän on siis Pikku-Oravat.

Vinkkeinä: vältä liian tiukkaa aikataulua, lapsia on paljon eri ikäisiä. Retket kruunaa aina eväshetki!

Perhepartioryhmän orava-maskotti
Kuva: Suvi Laari