Kuulumisia Lohirysästä 2/2022

Maaliskuussa järjestettiin kaksi Lohirysää: etätapaaminen Teams-linjoilla ja lähitapaaminen Kotkassa. Tapaamisissa oli mukana yhteensä 10 johtajaa seitsemästä eri lippukunnasta. Aivan huikeaa, kiitos kaikille osallistujille!

Aluksi teimme lippukunnan houkutussuunnitelmia. Suunnitelmaan kirjasimme ylös asioita, jotka ovat lippukunnassa tällä hetkellä loistavasti ja joita on parina viime vuonna opittu. Kymenlaaksolaiset lippukunnat ovat ylpeitä esimerkiksi: vapaaehtoisista, nuorten johtajuudesta, uusista aikuisista, tarpojien kasvamisesta samoajiksi, toimivasta johtajistosta ja kestävästi partiossa- tunnuksen saamisesta.

Seuraavaksi kirjasimme suunnitelmiin asioita, jotka halutaan säilyttää tulevaisuudessakin ja jotka houkuttelevat nykyisiä sekä uusia jäseniä mukaan toimintaan. Ratkaisuehdotuksina lippukuntien haasteisiin nousi esimerkiksi: lippukuntien välinen yhteistyö (yhteiset kurssit, yhteiset ikäkausiryhmät, yhteinen hallinto, enemmän yhteisiä retkiä ja tapahtumia), luotsien määrän lisääminen, aikuinen tuki nuorelle johtajalle, pestikeskustelut, kommunikointi ja johtajaparit, vierailut toisten koloilla ja kämpillä sekä yhteistyö muiden toimijoiden ja yhdistysten kanssa.

Toisena teemana käsittelimme partiossa opittujen taitojen tunnistamista ja esilletuomista. Oman osaamisen sanoittaminen on taito, jonka harjoittelu kannattaa aloittaa jo nuorimmissa ikäkausissa. Taito karttuu vuosien varrella, ja esimerkiksi työnhaussa nuoret osaavat jo rohkeasti kertoa osaamisestaan. Kertyneen osaamisen huomioiminen voi toimia monelle nuorelle ja aikuiselle motivaationa jatkaa partiossa tai pestissä. Lisäksi partiossa hankittua osaamista voi hyödyntää muissa opinnoissa, ja jopa kerryttämään opintopisteitä.

Partiolaisia ison pöydän äärellä
Kuva: Lohirysä-tapaaminen

VALMENTAJAT VINKKAA

Maaliskuun Lohirysissä tutustuimme muutamiin työkaluihin, joilla osaamista voi sanoittaa:

Lasten kanssa käyttöön voi ottaa osaamiskortit, jotka auttavat huomaamaan opittuja asioita. Vaikkapa solmuja harjoitellessa huomataankin, että samalla olen oppinut luottamaan omiin kykyihin ja kuuntelemaan ohjeita.

Sudenpentujen ja seikkailijoiden osaamiskortit voit ladata täältä.

Tiedätkö mitä osaat -työkalu on puolestaan tehty samoaja- ja vaeltaja-ohjelmista kertyneen osaamisen sanoittamiseen. Työkalu on oiva apu esimerkiksi työnhaussa. Työkalut soveltuvat nuorten omatoimisen tuumailun tueksi, mutta parhaiten oikeuksiinsa ne pääsevät yhteisessä keskustelussa oman luotsin kanssa.

Samoajien tiedätkö mitä osaat työkalun voit ladata täältä.

Vaeltajien tiedätkö mitä osaat työkalun voit ladata täältä.