Syksy on saapunut, ja sen mukana sienet. Tässä lyhyt ja helppo opas parhaimpien sienien tunnistukseen! 

Kanttarellejä
Kanttarelli

Keltavahvero eli kanttarelli

Tämä keltainen ja helposti tunnistettava sieni viihtyy usein heinäisessä sammalikossa. Kanttarelli on suppilomainen ja sillä on varteen asti ulottuvat heltat. Mukavaa on se, ettei madot tykkää tästä sienestä. Kanttarelli on maukas ruokasieni, ja lisäksi kovaääninen partiolainen Etelä-Kymenlaaksosta.  

Suppilovahvero

Kanttarellin myöhäisempi serkku suppilovahvero eli suppis kasvaa rykelmissä kosteassa sammalikossa. Sillä on tummanruskea, suppilomainen lakki ja keltaiseen jalkaan asti ulottuvat heltat.  

Suppilovahveroita
Suppilovahvero
Herkkutatti
Herkkutatti

Herkkutatti 

Tällä sienellä on valkoinen ja himmeän verkon peittämä paksu jalka sekä ruskea lakki. Tateilla on hatun alla pillistö, joka pitää ottaa pois. Tatit ovat harmillisesti myös etanoiden ja matojen herkkua, joten tarkista sieni hyvin ennen keräämistä!  

Keltahapero 

Haperoilla on lakissa heltat, joita ei tarvitse ottaa pois. Nimensä mukaisesti hapero hajoaa helposti, joten kohtele sitä hellävaraisesti. Haperot ovat metsän väripilkkuja, sillä ne voivat olla keltaisia, punaisia, vihreitä, oransseja… 

Keltahapero
Keltahapero

Nämä sienet jätä metsään!

Kärpässieniä
Kärpässieni

Kärpässieni 

Tämän sienen tunnistaa helposti, mutta pilkuttomana sen voi sekoittaa muihin sieniin. Kärpässienellä on aina rengasmainen sukanvarsi jalassa. Se on hyvin myrkyllinen, älä siis edes koske siihen. 

Valkokärpässieni 

Kärpässienen kapea kaveri, joka on sitäkin vaarallisempi ja tappavan myrkyllinen. Valkokärpässieni on hoikka, pitkä, kauttaaltaan valkoinen ja sukallinen. Sillä on kärpässienen tavoin heltat. 

Valkokärpässieni
Valkokärpässieni
Suippomyrkkyseitikkejä
Suippomyrkkyseitikki

Suippomyrkkyseitikki 

Muistuttaa etäisesti suppilovahveroa. Seitikin lakkiin tulee usein nypykkä, ja sen jalka on kirjavan raidallinen. Väriltään se on vaaleampi kuin suppilovahvero, ja aikuisena sen jalka on myös paksumpi. Tappavan myrkyllinen! 

Myrkkynääpikkä 

Muistuttaa myös suppista, mutta tämän sienen lakki on kartiomaisempi. Kasvaa isoissa ryppäissä. Älä koske, tappavan myrkyllinen! 

Myrkkynääpiköitä
Myrkkynääpikkä

Muista nämä! 

  • ÄLÄ POIMI SIENTÄ, JOTA ET TUNNISTA. Pidä aina sieniretkellä sienikirjaa tai aikuista sienestäjää mukana
  • Jätä tien vierellä kasvavat sienet rauhaan. Ne keräävät saastetta autoista sekä ulkoilevista koirista
  • Puhdista sienet hyvin ennen käsittelyä. Hiekka, multa ja madot eivät maistu hyvältä sienien kera
  • Paista kaikki sienet ennen syömistä, näin niistä poistuu pöpöt ja muut haitalliset jutut
  • Lisätietoa sienistä löytyy netistä esimerkiksi LuontoPortin nettisivuilta