Uuteen partiotoimintaan on aina jännittävää hypätä mukaan, oli kyse sitten toiseen kaupunkiin tai peräti toiseen maahan lähtemisestä. Jänkämän toimitus pääsi haastattelemaan hollantilaista Louisea, joka tutustui kymiläiseen partiotoimintaan au pairina toimisessaan keväällä 2024.

Kuka olet ja minkä vuoksi päädyit Suomeen?

Olen Louise Dijkstra, 17 vuotta ja olen kotoisin Alankomaiden Rotterdamista. Opintojeni jälkeen halusin käyttää välivuoteni hyödyllisesti ja hauskasti, joten päädyin lähtemään au pairiksi ja löysin mahtavan perheen Kotkasta. Tulin siis Suomeen kolmeksi kuukaudeksi keväällä 2024.

Mikä on suhteesi partiotoimintaan?

Olen ollut mukana partiotoiminnassa Alankomaissa kuusivuotiaasta saakka. Jossain vaiheessa partio jäi hetkeksi vähemmälle, mutta tauon aikana aloin ikävöimään partiotoimintaa ja aloitin partion uudelleen myöhemmin toisessa lippukunnassa. Nykyinen lippukuntani Scoutin Olivier Van Noort on hyvin tyypillinen hollantilainen maapartiolippukunta keskellä kaupunkia.

10-vuotisen partiourani aikana olen toteuttanut eri ikäkausien ohjelmaa aktiivisesti. Nykyään toimin myös ryhmänjohtajana nuorimmalle ikäkaudelle (5-7-vuotiaille) sekä 11-15-vuotiaille.

Suomalaiseen partiotoimintaan päädyin host-äitini kautta, sillä hän ohjasi minut hakeutumaan partiotoimintaan tiedustellessani vapaaehtoistyön tai partiotoiminnan mahdollisuuksista. Hänen kauttaan päädyin Merihaukkojen toimintaan mukaan Suomessa viettämäni aikana.

Oliko sinulla jotain ennakkoluuloja suomalaisesta partiotoiminnasta? Miten toiminta eroaa partiotoiminnasta verrattuna kotimaahasi?

Suurin ero toiminnassa siis tuntuu olevan opetuksellisuus ja tavoitteet toiminnassa. Suomalaisessa partiotoiminnassa on tärkeää opetella asioita ja saada uutta tietoa eri asioista laajalla skaalalla. Opin Suomessa viettämäni aikana partiotoiminnasta paljon uusia asioita, joita en välttämättä olisi oppinut kotimaani partiotoiminnassa. Partiotoiminta Alankomaissa on vahvasti johtajariippuvaista, eli toiminnan laatu riippuu johtajan mielenkiinnonkohteista.

Alankomaissa partiossa pidetään tärkeänä tiiviin ryhmän muodostumista ja sosiaalisten suhteiden ylläpitoa. Rotterdam on kaupunkina monikulttuurinen ja monietninen, joten partiotoiminta pyrkii tuomaan eritaustaisia ihmisiä yhteen.

Myöskin leikit ovat erilaisia ja niiden painoarvo toiminnassa on suurempi. Suomessa leikit tuntuvat olevan kevyempiä, sillä Alankomaissa toimin sekalippukunnassa ja siellä leikit voivat olla aika rajuja. Partiotoiminta kotona aloitetaan usein jo 5-vuotiaana, jolloin leikit ylipäätään ovat suuremmassa osassa elämää ja usein partiotoiminta keskittyykin aluksi niihin. Leikkien avulla kuitenkin yritetään opetella tärkeitä taitoja, kuten Suomessakin.

Eroja on myös yleisissä tavoissa ja perinteissä, sillä esimerkiksi partiotervehdys on erilainen. Huutokulttuurikin on erilainen, sillä Suomessa usein ennen ruokaakin on jonkinlainen huuto tai laulu.

Mikä on ollut mieleenpainuvin partiotapahtuma/hetki Suomessa olosi aikana?

Mielestäni talvileiri oli jännittävä ja erilainen kokemus verrattuna partiokokemuksiini Alankomaissa. Pääsin kokeilemaan paljon asioita, joita en ole tehnyt Alankomaissa, kuten esimerkiksi iglun rakentamista. Myöskin pulkkailu ja lumikenkävaellus ovat asioita, joita pääsin kokeilemaan Suomessa ensimmäistä kertaa.

Oli myös mukavaa päästä tapaamaan ikäisiäni partiolaisia, kun vierailin ryhmänohjaajakoulutuksen tapaamisessa. Oli mielenkiintoista päästä näkemään oman ikäisteni partiotoimintaa ja päästä myös osaksi sitä!

Mikä on mielestäsi parasta partiossa?

Mielestäni parasta partiossa on olla osa tiivistä ryhmää, jossa jäsenet ovat aina valmiina auttamaan toisiaan. Partioryhmässäni kotona olemme tunteneet toisemme vähintään 8 vuoden ajan ja näin ollen kasvaneet yhdessä, jonka vuoksi ryhmämme on tiivis ystäväporukka. Partioon on siis aina mukava mennä, kun tietää tapaavansa ystäviä siellä.

Pidän suuresti myös kaikesta toiminnasta, mitä teemme. Tietysti kesäleirit ovat mieluisa osa partiotoimintaani, kuten varmasti myös Suomessakin. Tärkeänä pidän myös kotimaisia perinnetapahtumia ja pelejä, joista jotiunt ja Iscout ovat mainitsemisen arvoisia. Molemmissa tulee ryhmässä hyödyntää ryhmän osaamista erilaisten tehtävien ja ongelmien suorittamiseksi.

Lopuksi, haluatko lähettää terveisiä kymiläisille partiolaisille?

Haluan kiittää kaikkia tapaamiani partiolaisia siitä, että pyysitte minut toimintaan ja otitte minut mukaan porukkaan! Tapaamani ihmiset olivat kaikki mukavia ja opettivat minulle paljon sekä suomalaisesta kulttuurista ylipäätään että myös suomalaisesta partiotoiminnasta. Suuri kiitos kaikille!

Haastattelu on toteutettu alun perin englanniksi. Kiitos haastattelusta Louise!