Ahvenanmaan pyöräretkelle 10.–14.6. osallistuivat Kouvolan Metsäveikot ja Kouvolan Latu. Retken järjestämiseen osallistui myös Kouvolan seurakunta. Kiitokset kuuluvat myös Kymi100-säätiölle, sillä heidän tukirahansa auttoivat huomattavasti retken järjestämisessä. Retken suunnittelu oli aloitettu jo alkuvuodesta.

Retken ensimmäisen päivän aamuna lähdimme Kouvolan seurakuntakeskuksen pihalta bussilla kohti Vuosnaista. Matka ei kuitenkaan ollut aivan mutkaton, sillä törmäsimme useisiin teknisiin ongelmiin bussimme kanssa, jonka takia olimme odotettua pidempään jumissa, milloin bensa-asemalle ja milloin Turussa. Mutta lopulta parin akun kanssa temppuilun jälkeen pääsimme perille. Perillä meitä odotti lauttamatka Åvaan, josta jatkoimme pyörillä Nottholman läpi Fisketorpet i Brändöhön, tai niin kuin me sanoimme kalatorppaan. Olisi myös hyvä mainita, että Åvassa meitä odotti myös hyvin masentava pyöräilysää.

Yövyttyämme kalatorpassa jatkoimme matkaamme pyörillä Björnholmaan ja siitä Baggholman kautta Torsholmaan, jossa kävimme näköalatornissa ihailemassa maisemia. Torsholmassa meitä odotti lauttamatka Hummelvikiin. Sieltä jatkoimme matkaa Vårdön, Töftön ja Prästön kautta Puttes Campingille, jossa saimme nukkua klaustrofobisen pienissä mökeissä. Sää oli myös toisesta päivästä lähtien suuriltaosin suotuisa ja aurinkoinen.

Kramppien täyteisen yön jälkeen jatkoimme pyörillämme kohti Saltvikin kylää. Matkalla vierailimme Kastelholman linnassa, jonka pihalla pidimme evästauon. Linnan rakentaminen aloitettiin jo 1380-luvulla, ja sen sisällä opimme keskiaikaisesta linnaelämästä sekä Ahvenanmaan ja Ruotsin ensimmäisistä noitavainoista. Linnan lähellä sijaitsi myös Taffelin tehdas, jossa osa retkikunnastamme vieraili, jonka takia suuri raekuuro saavutti heidät (kuva).

Itse olin jo ystäväni kanssa melkein Saltvikissä. Saltvikistä jatkoimme Ödkarbyn bensa-aseman pihalle trangia-lounaalle. Lounaan syötyämme jatkoimme Soltuna Camping Sitelle, masentavan pitkää ylämäkeä Getaan. Getassa vietetty ilta oli mielestäni paras, sillä leirintäalue oli mukava ja huikea bussikuskimme värväsi meille narulla kävelyä ja tikanheittoa.

Getasta alkoi seuraavana aamuna retken pisin pyöräilymatka Hammarlandista etelään kulkevan Hammarlandsvägenin varrelle Långträskin rannalle lounaalle. Tässä kohtaa osa retkikunnasta, minä mukaan lukien hyppäsi bussimme kyytiin. Tästä jatkoimme bussilla Maarianhaminaan, jossa kävimme tulijaisostoksilla ja kuplavohveleilla. Sama bussi ja kuljettaja kulki meidän kanssamme koko pyöräretken ajan kuljettaen meidän painavia rinkkoja paikasta toiseen, meidän kantaessa kevyempiä pyöräilyvarusteita ja pyörämatkalla syötäviä ruokia.

Långnäsin satamassa söimme muurikkapannulounaan ja lähdimme lautalla kohti Kökaria, tai kuten meidän kartturimme sanoi, kökärettä. Kökarissa, Sandvik & Gästhamn Campingissa vietimme viimeisen yön ja pakko sanoa, että minusta se oli kaikkein paras yöpymispaikka koko retkellä.

Viimeisenä päivänä ennen lähtöä järjestettiin retkiolympialaiset (kuva), jonka palkintona olivat kylmävoide ja Pantterin pastillirasia. Pääsimme myös ennen lähtöä maistamaan Ålandspankakania eli Ahvenanmaan pannukakkuja leirintäalueen kahvilassa.

Lähdimme lautalla manner-Suomea kohti, jossa meitä odotti pitkä bussimatka Kouvolaan. Matkalla kävimme syömässä Kaarinan Kotipizzassa. Kouvolassa olimme noin klo 21.00.

Jälkimainingeissa

Kaikille tuntui jäävän hyvä fiilis retkestä ja se onnistui mielestäni todella hyvin. Retkelle osallistui lopulta 13 henkilöä bussikuski mukaan lukien, ja tässä heidän ja minun Retken TOP 5:

  1. Hauska ja mukava porukka
  2. Upeat maisemat
  3. Mukavat pyöräilyreitit
  4. Yhdessä tekeminen
  5. Naurut ja juttelut